The best wine to pair with asparagus
Three tasty spring recipes
Spring is definitely here, nature is coming back to life and giving us asparagus. Whether farmed or wild, whether they grow under olive trees or in the woods, this precious food, which is rich in folic acid, vitamins A and B, potassium, calcium, magnesium, sodium and protein, is a must have on our springtime kitchen table.
We may often ask ourselves how to cook asparagus best, and especially which wine to accompany them with.
So, here are three tasty recipes for you:
- Speck and Asparagus Risotto
- Asparagus Frittata
- Tagliatelle with Asparagus
To taste these delicious recipes at their fullest, the best wine to pair them with is a special glass of wine: refreshing, yet full-bodied and dry: Sei Rose, Santo Stefano.
Try it with our asparagus-based recipes and impress yourselves and your guests! Savour it in summer, accompanied with fresh cheese, like mozzarella o ricotta.
Speck and Asparagus Risotto
Here is the first dish, easy to prepare and even easier to eat.
Ingredients:
• 300 gr Asparagus
• 1 litre vegetable broth from stock cube
• 1 white onion
• 50 gr speck
• 40 gr butter
• 340 gr Carnaroli rice
• 40 gr Parmigiano Reggiano PDO
• Extra virgin olive oil to taste
• Table salt and ground black pepper
Method:
Firstly, boil the water with the stock cube to prepare the broth. In the meantime, wash the asparagus, cut both ends off, cut what is left into rounds and put them aside. Heat the extra virgin olive oil in a pan, add the finely chopped onion and brown for about five minutes. Then add the rice and let it toast. As soon as the rice is clear, add the asparagus, salt and pepper and carry on cooking, adding the broth one ladle at a time. This will take about 20 minutes.
While the risotto is cooking, cut the speck into strips. Fry the speck in another pan with a little oil for ten minutes, until it is crispy.
Now remove the risotto from the heat and stir in the Parmigiano and the butter (cut into small pieces). Serve the risotto with the fried speck.
Frittata agli asparagi
Ecco un secondo adatto ad ogni occasione, facile e gustoso, che di sicuro piacerà a tutti, da gustare caldo o freddo.
Ingredienti:
- 300 gr di Asparagi
- 6 uova intere
- 1 porro
- 150 gr di provola semi piccante o altro formaggio a scelta
- Olio extra vergine di oliva
- 50 gr di parmigiano
- Basilico
- Sale e pepe
- Qualche foglia di basilico fresco
Preparazione:
Iniziate pulendo gli Asparagi, privateli di entrambe le estremità e tagliateli a tocchetti, in tegame versate un filo di olio extravergine di oliva, tagliate il porro a fettine sottili e lasciatelo soffriggere nell’olio, quando sarà dorato aggiungete gli asparagi, salate e lasciate cuocere, finché non li sentite ammorbiditi.
Nel frattempo rompete le uova in una ciotola, aggiunte un filo di olio, sale e pepe e amalgamate il tutto, aggiungete il parmigiano ed il basilico e continuate a mischiare il tutto.
A questo punto versate le uova nel tegame dove avete cotto gli asparagi, aggiungete il formaggio tagliato a dadini ed abbiate cura di spargere omogeneamente il contenuto. Cuocete a fiamma vivace la frittata per tre minuti, coprite il tegame, abbassate la fiamma e proseguite la cottura per altri dieci minuti. Trascorso questo tempo, con l’aiuto del coperchio, girate la frittata e terminate la cottura.
Tagliatelle agli asparagi
Le tagliatelle agli asparagi, sono un ottimo e semplice primo primaverile, dal gusto deciso che mette d’accordo tutti.
Ingredienti:
- 300 gr di pasta fresca all’uovo tipo tagliatelle
- 500 gr di Asparagi
- 60 gr di burro
- 1 cipolla
- 40 gr di formaggio tipo grana
Preparazione:
Per preparare questo delizioso primo piatto, iniziate dagli asparagi, togliete le estremità e tagliate il resto a tocchetti. Lessate gli asparagi in acqua salata per circa 10 minuti, nel frattempo fate sciogliere il burro in un tegame, aggiungete la cipolla tritata e lasciatela appassire. Quando sarà dorata aggiungete gli asparagi sbollentati e fate insaporire il tutto per cinque minuti.
A questo punto lessate le tagliatelle all’uovo in acqua salata avendo cura di tirarle via al dente. Saltate le tagliatelle nel tegame con gli asparagi per cinque minuti. Togliete dal fuoco e versate le tagliatelle nel piatto, prima di servire spolverate con il grana grattuggiato.